For lav BMI slukkede militær drømmen for elitesportsudøver

BMI er et altafgørende vurderingskrav under session til værnepligten. Det fik store konsekvenser for den ellers topkvalificerede atlet, Celina Kulby til forsvarets dag i Fredericia. 

Af Magnus Ambye og Matilde Sigersted

“Det er helt forfejlet at en topatlet, som er høj og slank, bliver valgt fra til forsvaret på baggrund af for lav BMI. Der burde man kunne gradbøje reglerne.”

Sådan lød det på militærlæge, TV-læge og foredragsholder Christian Bøving, da han hørte om Celina Kulbys historie. Hun blev netop afvist, da hun som 19-årig med en BMI på 17,5, altså lige under normalen, troppede op til forsvarets dag i Fredericia. Men hvad der skulle have været starten på en sabbatårsdrøm, blev i stedet indledningen på et kæmpe nederlag med en række psykiske udfordringer som følge. 

Topkvalificeret
Den i dag 23-årige medicinstuderende Celina Kulby havde aldrig betvivlet sit potentiale i militæret. Elitesportsudøveren, som på daværende tidspunkt dyrkede atletikløb på høj plan, havde altid været en høj og slank pige. Hun havde aldrig set hendes vægt som et problem, før sessionslægen bad hende smide tøjet og hoppe på vægten.

“Han kiggede på mig og spurgte, om jeg havde haft en spiseforstyrrelse og måtte til sidst afvise, at han kunne stå inde for at sende mig videre derfra”  

Sådan lyder det på Celina, som fortæller at hun dengang spiste fuldstændigt normalt, men altid havde haft en BMI, som lå under normalen.  

“Jeg tænkte jo, at det var oplagt for mig at komme i militæret, netop fordi jeg trænede så meget”

En slukket sabbatårsdrøm
Afvisningen endte med at få store konsekvenser for Celinas selvforståelse. 

“Jeg trænede endnu mere, og tabte mig endnu mere, fordi jeg var så ked af det. Jeg kom ud i en spiseforstyrrelse, blandt andet på grund af det. Hvilket er ironisk.” 

BMI og snævre kasser
Celina Kulby er ikke den eneste med en militær drøm i maven. Værnepligten oplever stor tilslutning, hvorfor man som udgangspunkt kun tager unge ind, som ikke er syge eller sårbare på andre måder. Det fortæller militærlæge Christian Bøving, som efterhånden har en del års erfaring med de unge rekrutter. 

“Vi har jo nogle regler og kasser, som vi vurderer ud fra. BMI er et parameter, vi bruger, men jeg synes at man skal kigge på den enkelte.” 

Fastslår han og fortæller, hvordan man vurderer ud fra højde og drøjde, da man ikke ønsker at rekruttere kandidater med spiseforstyrrelser, eller som ikke kan holde til det fysiske under værnepligten. 

Celina, som i dag studerer medicin på Aarhus Universitet, mener selv, at BMI er et outdated, uspecificeret værktøj, som ikke giver et retvisende billede af den enkelte. 

“Jeg synes vi er kommet videre end BMI. Det var noget man brugte før i tiden. Det er nogle forældede kriterier. Det synes jeg helt klart”

Fastslår hun og foreslår, at man i stedet foretager en fysisk test. Det gjorde man nemlig, da Celina måtte erstatte værnepligt-drømmen med Skoleskibet Danmark. 

“Der gik de ikke ind og så på, hvor tynd man var. Det var meget bedre. Det synes jeg godt, at man kunne implementere i forsvaret.”